Żniwa w Geoparku Kielce

3 sierpnia 2018

Dziś odbyły się kolejne warsztaty z cyklu Wakacyjnej Akademii Przyrody, pt. „Żniwa, czyli krótka rzecz o zbożach”. Uczestnicy dowiedzieli się, jak wygląda droga od źdźbła trawy do smacznej drożdżówki.

Żyto, pszenica, jęczmień, proso, kukurydza, pszenżyto, owies – to najpopularniejsze rodzaje traw, których nasiona, zwane ziarniakami, wykorzystywane są przez człowieka. Takie trawy to zboża. Z jednych robi się mąkę, z innych kasze, jeszcze z innych lubiany przez wszystkich popcorn, albo paszę dla zwierząt. Każde z nich ma inne właściwości. Niektóre zboża do rozwoju potrzebują niskich zimowych temperatur (zboża ozime), inne z cały swój cykl rozwojowy przechodzą w ciągu zaledwie kilku miesięcy w jednym sezonie wegetacyjnym (zboża jare).

A kto dziś pamięta do czego służył sierp albo cep? A czym jest wialnia albo młockarnia? Uczestnicy byli zaciekawieni tymi informacjami, które miały charakter nie tylko przyrodniczy, ale także kulturowy.

Dziękujemy za wspólne żniwa i zapraszamy na kolejna zajęcia już za tydzień!